Ciasto Wawelskie

Ciasto Wawelskie

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 30 dag mąki
    • 30 dag margaryny
    • 10 dag cukru pudru
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • 1/2 słoika dżemu
    • 25 dag bakalii
    • 4 jajka

    Krem:

    • 4 łyżeczki cukru pudru
    • 4 żółtka
    • 1 cukier waniliowy
    • gęsty budyń
    • 1 margaryna
    • sok z 1 cytryny + otarta skórka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Z białek i 2 łyżek cukru ubić sztywną pianę. Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć równomiernie na 2 blachach, posmarować warstwą dżemu i pianą z białek, posypać bakaliami i piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Krem: żółtka utrzeć z cukrem, dodać gęsty budyń, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przełożyć placki tak, aby bakalie były na wierzchu i na spodzie ciasta.


Komentarze