Ciasto z czekoladą i brzoskwiniami

Ciasto z czekoladą i brzoskwiniami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jaj
    • 10 dag mąki
    • 10 dag cukru
    • 1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • szczypta soli

    Masa 1:

    • 1 litr śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 5 śmietan-fix
    • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
    • 1/2 puszki pokrojonych brzoskwiń w syropie (ok 400 g)

    Masa 2:

    • 800 g śmietany 30%
    • 1 galaretki pomarańczowe
    • ponadto: 1 galaretka pomarańczowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Piec w formie 25x35 w piekarniku nagrzanym do 190 przez ok 20–25min; pozostawić do ostygnięcia.

Masa 1: ubić śmietany ze śmietan-fixem, wsypać czekoladę i pokrojone brzoskwinie, wymieszać i wyłożyć na biszkopt.

Masa 2: zrobić galaretkę jak w przepisie na opakowaniu, tylko dać trochę mniej wody. Dobrze schłodzić, aż zacznie gęstnieć.

Ubić śmietany i dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem. Wyłożyć na masę z czekoladą i brzoskwiniami. Wstawić do lodówki na ok 1 godz. Przygotować 1 galaretkę wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać delikatnie na ciasto, rozprowadzić równomiernie i pozostawić w lodówce jeszcze ok 1 godz. Smacznego.


Komentarze