Ciasto z delicjami

Ciasto z delicjami

  • 01:35
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2 dag maku (dwie łyżki stołowe)
    • 20 dag wiórek kokosowych
    • 1/2 łyżki amoniaku
    • 20 dag cukru
    • 9 białek
    • 3 łyżki mleka

    Krem:

    • 20 dag cukru
    • 1/2 litra mleka
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 1 kostka masła
    • duża puszka brzoskwiń
    • 2 galaretki pomarańczowe
    • 2 paczki delicji pomarańczowych
    • 9 żółtek
    • wódka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: ubić białka na sztywno, dodać cukier – dalej ubijać, następnie dodać mak i wiórki. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dodać amoniak rozpuszczony w 3 łyżkach mleka. Ciasto wlać na blachę i piec 15–20 min w piekarniku o temp. 220°C.

Krem: żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną. Następnie zalać wrzącym mlekiem i zagotować na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w małej ilości wody, zostawić, aby lekko stężała.

Masło utrzeć, dodawać po łyżce przygotowanego budyniu, a następnie dodać ostudzoną galaretkę cytrynową. Całość dobrze wymieszać.
Połowę kremu wyłożyć na upieczone ciasto, na nim ułożyć pokrojone brzoskwinie, ponownie rozsmarować krem, następnie delicje namoczone wódką i zalać pomarańczową galaretką. Włożyć do lodówki.


Komentarze