Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

  • 01:30
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 220 g mąki
    • 100 g masła
    • 4 łyżki zimnej wody
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 500 g dyni
    • 3 jajka
    • 150 ml mleka zagęszczonego słodkiego
    • 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    • 90 g cukru brązowego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • skórka starta z 1/2 pomarańczy
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • szczypta mielonych goździków
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą. Dodaj masło i posiekaj całość nożem na mniejsze kawałki. Następnie w palcach rozetrzyj mąkę na wiórki. Spryskaj dwoma łyżkami wody i przełóż do miski. Ciasto ugniataj, przyciskając widelcem do brzegów miski (w razie potrzeby dolej wody). Następnie ugniataj ciasto rękoma. Uformuj z ciasta kulę i spłaszcz ją. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na dość cienki placek. Formę do pieczenia ciasta wysmaruj masłem, przełóż ciasto do formy, odetnij brzegi. Całość nakłuj widelcem i włóż do lodówki na ok. 1 godz.

Przygotuj nadzienie: dynię umyj, obierz, oczyść z pestek, a miąższ pokrój w kostkę. Następnie przełóż go na patelnię i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu, aż zmięknie (pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, by miąższ się nie przypalił). Możesz dodać 2 łyżki wody. Dynię dopraw cukrem, cynamonem, imbirem, gałka muszkatołową, goździkami i solą. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją i przelej do miski. Następnie dodaj zagęszczone mleko, jajka i wszystko dokładnie wymieszaj.

Schłodzony spód ciasta posyp startą skórką pomarańczową i wylej na nie nadzienie z dyni. Ciasto nakryj folią i piecz przez 25 min w temp. 180°. Zdejmij folię i dopiecz jeszcze kolejne 25 min.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze