Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 1 kg jabłek
    • 4 całe jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 11/2 szkl.mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 opak. cukru waniliowego
    • cukier puder
    • masło i bułka tarta do posypania dna tortownicy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przesianą mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy umieścić w misce. Wszystko dobrze zmiksować. Małą tortownicę posmarować masłem, posypać bułką tartą.

Obrane jabłka i pokrojone w mniejsze cząstki niż ósemki ułożyć bezpośrednio na dno tortownicy. Na jabłka wylać ciasto. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Można zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Chłodne ciasto wyjąć na paterę, posypać cukrem pudrem. Jabłka można zmieszać z owocami pigwy z kompotu lub gruszkami.


Komentarze