Ciasto z kremem ze śliwkami

Ciasto z kremem ze śliwkami

  • 00:30
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 10 śliwek
    • 40 podłużnych biszkoptów
    • 4 żółtka
    • 80 g cukru
    • 250 ml mleka
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 125 ml kwaśnej śmietanki
    • 125 ml słodkiej śmietanki
    • 1 płaska łyżka żelatyny
    • 1 łyżeczka cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dno i boki tortownicy obłóż całymi biszkoptami, a w puste miejsca włóż pokruszone biszkopty. Żółtka ubij z cukrem. Mleko podgrzej w rondlu, dodając cukier waniliowy. Zmniejsz ogień i nie przerywając mieszania, powoli wlewaj żółtka z cukrem. Mieszaj tak długo aż masa nabierze konsystencji kremu (ok. 15 min). Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a kiedy napęcznieje, dodaj 2 łyżki gorącej – całość wymieszaj. Kiedy całkowicie się rozpuści, wlej ją szybko do mleka i wymieszaj.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, połącz z kwaśną śmietaną i ostrożnie połącz wszystkie składniki z kremem. Krem przestudź i wlej do tortownicy z biszkoptami.

Śliwki umyj, przekrój na połowę, wyjmij pestki i podsmaż chwilkę na suchej patelni. Gdy zaczną puszczać sok, posyp 1 łyżeczką cukru pudru. Następnie połówki owoców przestudź i poukładaj na wierzchu kremu. Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i ponownie wstaw do lodówki na około 4 godz.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze