Ciasto z nektarynkami

Ciasto z nektarynkami

  • 00:55
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3-4 średniej wielkości nektarynki
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 jajka
    • pół paczki margaryny
    • płaska łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżki stołowe miodu
    • bułka tarta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Margarynę rozpuścić w rondelku, przełożyć do większego naczynia, a następnie dodać cukier, przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, miód oraz jajka. Całość wymieszać łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie przygotować tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować ją tłuszczem (margaryną lub masłem) i obsypać bułką tartą.
Ciasto równomiernie przełożyć do tortownicy, a na jego powierzchni w równych odstępach umieścić cząstki nektarynek (nie obieramy ze skórki!). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec ok. 40 minut, aż wierzch ciasta i owoce się zarumienią.


Komentarze