Ciasto z pianką

Ciasto z pianką

  • 03:20
  • 12 porcji
  • 88 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Część czekoladowa:

    • 400 g mleczka kokosowego
    • 2 łyżki kakao
    • 4 łyżki miodu
    • szczypta cynamonu
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki agaru

    Część biała:

    • 400 g mleczka kokosowego
    • 4 łyżek nasion chia (opcjonalnie)
    • 4 łyżki miodu  
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki agaru

    Dodatkowo:

    • 1 gorzka czekolada
    • 50 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj dwa osobne garnki na masę. Do każdego wlej mleczko kokosowe. Podgrzewając przez ok. 10 min, mieszaj cały czas trzepaczką. Po tym czasie dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gdy masy będą już letnie, dodaj miód.

Blaszkę (20x20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wylej masę czekoladową. Wstaw do lodówki na ok. 2–5 min. Gdy masa lekko stężeje wyłóż na nią część białą. Całość przykryj folią aluminiową lub spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 3 godz.

Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą umieść nad garnkiem z wrzątkiem). Mieszaj rózgą do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przestudzoną polewą czekoladową polej ptasie mleczko. Po zastygnięciu pokrój ciepłym nożem na mniejsza kostkę.


Komentarze