Ciasto z różą

Ciasto z różą

  • 01:15
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Kruchy spód:

    • 100 g mąki pszennej
    • 125 g masła
    • 1 duże żółtko
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    • 250 g serka mascarpone lub twarożku
    • 1 żółtko
    • 1 białko
    • 25 g miękkiego masła
    • 50 g cukru
    • 1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru

    Róże:

    • 1–2 czerwone jabłka
    • sok z 1 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj proszek do pieczenia i żółtko. W razie potrzeby, możesz dodać łyżkę lub dwie wody. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Nakłuj spód ciasta widelcem i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na 15 minut. Przed końcem pieczenia wyciągnij na chwilę ciasto z piekarnika i posmaruj cienko surowym białkiem.

Przygotuj masę serową. Białko ubij na sztywno. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. W dalszym ciągu miksując, dodaj żółtko, ser i budyń. Mieszając już ręcznie, dodaj do masy ubite białko.

Przygotuj miseczkę z zimną wodą i sokiem z cytryny. Jabłko umyj i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne. Obieraczką do jarzyn pokrój jabłko na cienkie plasterki. Plasterki jabłka wrzucaj od razu do wody z sokiem z cytryny.

Zagotuj wodę w garnku. Plasterki jabłka nabierz na łyżkę cedzakową i zanurz na kilka sekund we wrzącej wodzie. Po wyciągnięciu jabłek z wrzątku zanurz je z powrotem w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym.

Na podpieczony spód wylej masę serową. Plasterki jabłka zwijaj kolejno w luźny rulonik na zakładkę. Na jedną różę potrzebujesz około 12–14 plasterków. Zwinięte róże umieść na spodzie wypełnionym masą serową. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 35 minut.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze