Ciasto z serduszkiem

Ciasto z serduszkiem

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 10 białek
    • 10 żółtek
    • 300 g cukru
    • 240 g mąki pszennej
    • 60 g mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    • 100 g miękkiego masła
    • 180 g cukru pudru
    • czerwony barwnik spożywczy (lub kilka kropel soku z buraków)

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozgrzej piekarnik do 160°. Dno foremki keksowej długości ok. 25 cm wysmaruj masłem. Wymieszaj i przesiej 120 g mąki pszennej z 30 g mąki ziemniaczanej. Pięć białek ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj 150 g cukru i kolejno 5 żółtek. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Z pozostałych składników na ciasto przygotuj w ten sam sposób drugi placek, dodając barwnik na etapie ubijania białek.

2

Różowe ciasto pokrój na grube plastry, następnie wytnij z nich serca foremką do ciastek. Jasny biszkopt przetnij wzdłuż na pół. W przekrojone ciasto wbij foremkę do połowy i przesuwając ją wzdłuż ciasta, wytnij zagłębienie o przekroju połowy serduszka. Powtórz czynność na drugiej połowie ciasta, odwracając foremkę na drugą stronę. Najlepsze do wykonywania tej czynności są ostrzejsze metalowe foremki.

3

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Powstałym kremem wysmaruj wnętrze białego ciasta i ułóż w zagłębieniach jednej połowy serduszka. Złóż biszkopt w całość i pokryj wierzch resztą kremu maślanego, dodając do niego odrobinę barwnika.

 


Komentarze