Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 1,5 szklanki mąki
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 8 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    • 1/2 litra mleka
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki budyniu śmietankowego
    • 2/3 szklanki cukru pudru
    • 1 masło
    • truskawki
    • 3 galaretki truskawkowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Krem: z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.

Przekładanie: na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Uwaga! 3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody.


Komentarze