Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 4 żółtka
    • 2 łyżki śmietany kwaśnej
    • 1 kg śliwki węgierki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 kostka margaryny
    • 1 jajko
    • 1 cukier puder do dekoracji
    • 1 szklanka cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier mieszamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę i układamy na nim wypestkowane śliwki. Pozostałym ciastem przykrywamy śliwki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 150° przez ok. 40 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze