Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 600 g śliwek węgierek
    • 2 szkl. mąki
    • 150 g masła
    • 5 łyżek śmietany 18%
    • 150 g cukru
    • 3 jajka
    • 100 g cukru pudru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • bułka tarta
    • przyprawy: sól, kardamon, cynamon
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj masło, posiekaj z mąką, dodaj cukier. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj ze śmietaną, dodaj do ciasta i wymieszaj. Blachę do pieczenia wysmaruj 1 łyżką masła, posyp bułką tartą i przelej ciasto do formy.

Śliwki umyj, przetnij wzdłuż na pół, wyjmij pestki i ułóż gęsto na cieście do góry miąższem. Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z cynamonem, kardamonem, mąką ziemniaczaną (do białek możesz dodać również orzechy). Masę wylej na śliwki. Ciasto piecz 90 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze