Ciasto zebra

Ciasto zebra

  • 01:05
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​5 dużych jajek
    • 1 1/4 szkl. cukru
    • 2 1/2 szkl. mąki + 1 łyżeczka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki kakao
    • 1 szkl. oleju
    • 1 szkl. wody gazowanej
    • 1 op. cukru wanilinowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym przy pomocy miksera.

2

Następnie dodaj olej i wodę gazowaną. Delikatnie wymieszaj.

3

W dalszym ciągu powoli mieszając dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżeczki kakao, do drugiej łyżeczkę mąki.

4

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na środek tortownicy przygotowanej wylewaj po trzy łyżki ciasta jasnego i ciemnego na przemian. Kiedy wyłożysz całe ciasto, wstaw tortownicę do nagrzanego do 180° piekarnika na 40–50 minut (do „suchego patyczka”). Upieczone ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.


Komentarze