Ciepła sałatka z marynowanymi kurzymi wątróbkami

Ciepła sałatka z marynowanymi kurzymi wątróbkami

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g kurzych wątróbek
    • 250 ml białego wytrawnego wina
    • kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 3 łyżki śmietanki kremówki
    • 1 op. gotowej do użycia mieszanki sałat
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wątróbki oczyszczamy, odcinając błonki. Przekładamy do plastikowego lub szklanego naczynia, zalewamy winem. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, ziarna pieprzu i liść laurowy. Szczelnie przykrywamy i marynujemy PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE przez noc w lodówce.

2

Liście sałat układamy na talerzach.

3

Wątróbki wyjmujemy z marynaty, zachowując ją. Suszymy wątróbki ręcznikiem papierowym i szybko smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie z obu stron na mocnym ogniu tak, by były rumiane z zewnątrz i wilgotne oraz lekko różowe w środku. Zdejmujemy je z patelni i przykrywamy folią, by pozostały ciepłe.

4

Z patelni odlewamy oliwę. Wlewamy na nią ocet balsamiczny i trzymamy na mocnym ogniu, aż połowa octu wyparuje. Dodajemy 3 łyżki marynaty i gotujemy przez ok. 2 min. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.

5

Wątróbki układamy na sałacie, polewamy sosem i podajemy.


Komentarze