Ciepła sałatka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i gotowanym jajkiem

Ciepła sałatka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i gotowanym jajkiem

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g ziemniaków
    • 80 g boczku wędzonego
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 1 cebula czerwona
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 15 ml octu winnego
    • 4 jaja
    • 5 ml octu winnego

    Sos kremowy:

    • 1/2 cebuli
    • 30 g masła
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 40 ml wina białego
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki dokładnie umyj i wstaw do gotowania w łupinach, aby zachowały największą wartość odżywczą. Posól lekko wodę. Boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój w paseczki i podsmaż na patelni bez tłuszczu (wytopi się on podczas smażenia) aż do zrumienienia. Skwarki odsącz na kuchennym ręczniku.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Jak tylko ziemniaki się ugotują, przelej je zimną wodą i obierz ze skórki.

W rondelku rozgrzej masło i dodaj pokrojoną białą cebulę. Lekko podsmaż aż się zeszkli. Przypraw od razu solą i pieprzem. Wlej białe wino i pozwól odparować do połowy objętości. Wtedy dolej śmietankę i przypraw sos gałką muszkatołową. Lekko podgotuj aż zgęstnieje.

Pokrój ostygnięte ziemniaki w talarki i przełóż do miski. Dodaj skwarki i czerwoną cebulę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolej ocet winny i oliwę. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Podgrzej bulion warzywny i wrzący wlej do sałatki.

W rondelku zagotuj ok. 1 l posolonej wody z octem winnym. Jak tylko się zagotuje, na kuchenną chochelkę wybij jajko i powoli wlej do wrzątku. Delikatnie zamieszaj łyżką wodę, aby białko jajka mogło się zakręcić i otoczyć żółtko. Gotuj jajko przez 3 minuty. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ciepłej sałatki. Wyjmij ugotowane jajko łyżką cedzakową. Na talerz nałóż sałatkę ziemniaczaną na wierzch dekoracyjnie ułóż jajko i całość polej sosem kremowym z winem.


Komentarze