Ciepły sos maślano-jogurtowy z pietruszką

Ciepły sos maślano-jogurtowy z pietruszką

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1/3 kostki masła
    • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pietruszkę umyj, osusz i drobno pokrój. Czosnek obierz i posiekaj w drobniutką kosteczkę. Do małego rondelka wrzuć 1/3 kostki masła i zalej jogurtem. Podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając (ok. 3 min) aż masło się rozpuści i ładnie połączy z jogurtem. Uważaj, aby nie zagotować, inaczej jogurt się zważy. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę i posiekany drobno czosnek. Podawaj na ciepło. Sos dobrze współgra z rybami z grilla i warzywami (świetny do szparagów w ziemniaczanej panierce).


Komentarze