Colcannon - puree ziemniaczane z kapustą

Colcannon - puree ziemniaczane z kapustą

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g ziemniaków – odmiana średnio mączysta np. Jelly
    • 50 g masła 
    • 80 ml śmietanki 18%
    • 200 g zielonych liści kapusty
    • 2 szalotki 
    • 2 szczypiorki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę umyj i pokrój w paski. Ziemniaki cienko obierz i pokrój na jednakowej, średniej wielkości kawałki. Zalej je wodą i wstaw do gotowania. Zwróć uwagę na to, by woda przykryła 3/4 wysokości ziemniaków. To ważne, ponieważ ziemniak odmiany Jelly ma więcej skrobi, przez co bardziej chłonie wodę i może się bardzo rozgotować. Gotuj ziemniaki powoli przez 25 minut. Pod koniec dodaj posiekaną kapustę i gotuj, aż będzie miękka. 

Ugotowane ziemniaki z kapustą odlej z wody. Pozostaw w gorącym garnku. Dodaj śmietankę i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem i ubij na puszystą masę. 

Cebulkę i szczypiorek pokrój w paseczki i podsmaż na maśle. Dodaj do puree z kapustą i wymieszaj. Dla gładkiej konsystencji możesz dodać jeszcze odrobinę masła. Przełóż danie na półmisek i udekoruj pokrojonym szczypiorkiem.


Komentarze