Comber w czekoladowym sosie

Comber w czekoladowym sosie

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g combra z królika
    • 20 ml oliwy
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu 
    • 3 gałązki kolendry
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny 

    Sos czekoladowy:

    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 20 ml oliwy
    • 1 mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
    • 1/2 łyżeczki cynamonu 
    • 1/2 zmielonego anyżu
    • 50 g całych migdałów
    • 1/2 papryczki chili 
    • 1 pomidor
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 1 łyżeczka ziaren sezamu
    • 30 g rodzynek

    Warzywa młode duszone:

    • 4 marchewki młode
    • 1 kalarepka
    • 4 młode ziemniaki
    • 1/4 selera naciowego
    • 2 młode cebulki
    • 3 ząbki czosnku
    • 30 g masła
    • 3 gałązki świeżej kolendry
    • 500 ml wody
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Combry z królika umyj pod zimną wodą i rozłóż na desce. Nożem odetnij fileciki od kręgosłupa. Przypraw je lekko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz młodymi ziołami. Zalej oliwą i odstaw do lodówki. Tak przyprawione combry przejdą smakiem i aromatem ziół. 

Marchewki i cebule obierz. Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką z ewentualnych zabrudzeń. Do rondla wlej ok. 500 ml, by zblanszować młode warzywa. Posól i dodaj masło.  

Kalarepkę obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz nadać jej dekoracyjny kształt beczułki, ścinając nożykiem kawałki kalarepki w łezki. Młode ziemniaki pokrój w ósemki, a seler naciowy pod kątem w paski. 

Cebulki pokrój również w ćwiartki, ale zwróć uwagę, by równo przeciąć je w podstawie korzenia. Zagwarantuje to, że ćwiartki się nie rozpadną. Czosnek pokrój w plasterki. 

Wrzucaj kolejno warzywa do blanszowania, zaczynając od ziemniaków i marchwi, poprzez kalarepkę, seler i cebulki, a kończąc na czosnku. Po paru minutach wyjmij warzywa na talerz, a wywar zostaw do sosu czekoladowego. 

Przyprawy korzenne zgnieć i rozetrzyj w moździerzu. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój na kawałki. Podsmaż lekko na patelni na oliwie, aby tylko się zeszkliły. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj wszystkie korzenne przyprawy oraz pokrojoną chili i dalej lekko podsmaż.  

Pomidora pokrój w ćwiartki i wytnij owocniki. Dodaj do cebulki i czosnku z przyprawami. Wlej następnie bulion warzywny i dodaj obrane migdały. Gotuj jeszcze przez 3–4 minuty i po tym czasie zmiksuj na gładki sos. Przecedź go przez średnio gęste sito, a stanie się aksamitny. 

Ponownie podgrzej sos w rondelku i dodaj czekoladę połamaną na kawałki. Wlej jeszcze śmietanę i wsyp rodzynki, które dzięki swojej słodyczy wzbogacą smak sosu czekoladowego. Całość możesz doprawić jeszcze czarnym pieprzem i odstawić. 

Rozgrzej patelnię i podsmaż comberki z królika. Powinny smażyć się ok. 3 minut z każdej strony. Potem przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby mięso odpoczęło i doszło. Dzięki tej metodzie będzie soczyste. Na tej samej patelni podsmaż młode ziemniaczki i, jak tylko lekko się zrumienią, dodaj pozostałe warzywa wraz kawałkami pomidora. Przypraw jeszcze do smaku i dodaj gałązki kolendry. Całość wymieszaj i od razu ułóż na półmisku. 

Comberki przekrój pod kątem na kawałki i ułóż dekoracyjnie na warzywach jeden przy drugim. Polej ciepłym sosem czekoladowym i na koniec udekoruj sezamem oraz listkami kolendry.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze