Comberki królicze marynowane w rozmarynie

Comberki królicze marynowane w rozmarynie

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 comberki z królika
    • 300 g ziemniaków
    • 250 g liści młodego szpinaku
    • 20 ml oliwy
    • 2 cebulki wiosenne wraz ze szczypiorem
    • 1 ząbek czosnku 
    • 100 g masła
    • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 4 marchewki
    • 1 łyżeczka miodu 
    • 1 gałązka rozmarynu 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Comberki z królika oczyść z błony i przełóż do miski. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej oliwą i posyp pokrojonym drobno rozmarynem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ragout.

Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem pokrój drobno. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż delikatnie cebulkę i czosnek, dodaj ziemniaki i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej bulion warzywny, tak by zakrył ziemniaki. Gotuj powoli, aż zmiękną. W tym czasie oczyść marchewki i odetnij zielone łodygi 2 cm nad marchewką. Przełóż do rondelka, dodaj miód, masło oraz szczyptę soli. Wlej odrobinę wody i duś marchewki na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Do miękkich ziemniaków dodaj opłukane liście młodego szpinaku. Przypraw całość szczyptą gałki muszkatołowej. Rozgrzej patelnię i podsmaż zamarynowane PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE w rozmarynie comberki z królika. Smaż z każdej strony, aż do zrumienienia. Będą gotowe po ok. 5 min smażenia na średnim ogniu.

Ragout z ziemniaków i szpinaku ułóż na półmisku. Pokrój comberki na kawałki pod kątem i ułóż na warzywach. Do dekoracji wykorzystaj glazurowane marchewki i ułóż je dookoła talerza wraz z gałązką świeżego rozmarynu.


Komentarze