Conchiglioni ze szpinakiem i szynką w sosie Alfredo

Conchiglioni ze szpinakiem i szynką w sosie Alfredo

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g muszelek
    • 250 g szpinaku
    • 200 g sera ricotta lub sera twarogowego
    • 1/2 szkl. sera parmezan
    • 6 plastrów szynki prosciutto
    • 1 jajko
    • 4 łyżki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos Alfredo:

    • 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
    • 150 ml śmietany 30%
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 g masła
    • 30 g utartego parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz biały i gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos: masło roztop na patelni, dodaj bulion oraz śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty. Wyciśnij czosnek przez wyciskarkę i dodaj do sosu. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach, także dodaj do sosu. Mieszaj aż ser się rozpuści i powstanie ładny gęsty sos. Na końcu dopraw solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.

Szpinak rozmroź na patelni z odrobiną oleju, smaż aż cała woda z niego wyparuje. Do miski włóż rozmrożony i odparowany z wody szpinak, pokruszony ser ricotta, starty parmezan, jajko i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu, przestudź i każdą muszlę wypełnij nadzianiem ze szpinaku. Następnie muszle poukładaj w naczyniu do zapiekania, dodając do każdej muszli po pół łyżeczki sosu Alfredo. Szynkę pokrój w cieńsze paski i zwiń w ruloniki. Następnie powtykaj je w każdą muszlę. Zapiekankę piecz ok. 30 min w temp. 180°. Muszle przed podaniem skrop sosem Alfredo.

Alfredo to idealny sos do makaronu lub białych mięs, owoców morza i warzyw.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze