Coq au vin - kurczak w winie

Coq au vin - kurczak w winie

  • 02:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 500 g kurczaka
    • 250 g marchwi
    • 3 cebule
    • 1/2 główki czosnku
    • 1/2 butelki czerwonego wina
    • 1 łyżka kakao
    • 35 g mąki
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, goździki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę, marchew i czosnek obierz, a następnie pokrój w plastry. Kurczaka oczyść, umyj i osusz z nadmiaru wody, a następnie podziel na części. Każdą z nich natrzyj solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Następnie włóż do miski, zalej oliwą z oliwek, winem i zasyp warzywami, dodaj listek laurowy, goździki i wszystko razem wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 48 godz.

Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty, otrząśnij z jej nadmiaru i każdy kawałek obtocz w mące. Smaż na kilku łyżkach oliwy ok. 12 min tak, aby lekko się zarumieniły. Mięso odstaw, aby ociekło z tłuszczu. Warzywa odsącz z marynaty przez drobne sitko i podsmaż na rumiano na kilu łyżkach oliwy z oliwek – całość posól. Warzywa posyp kakao, wymieszaj. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym, a na nich połóż mięso i zalej przecedzoną marynatą. Kurczaka piecz około 2 godz. w temp. 160°. Sos utworzony w trakcie pieczenia odcedź i przypraw do smaku. Mięso podawaj z makaronem i sosem, a także warzywami.


Komentarze