Creme brulee

Creme brulee

  • 01:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 250 ml śmietanki 30%
    • 3 żółtka
    • 1/3 laski wanilii
    • 50 g cukru białego
    • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temp. 100°. Do garnuszka wlej śmietankę, wsyp biały cukier i wrzuć przepołowioną wzdłuż wanilię. Zagotuj, zdejmij z ognia i zostaw na chwilę do przestygnięcia. W tym czasie rozetrzyj mikserem żółtka i miksując na najniższych obrotach, wlewaj powoli ciepłą śmietankę. Nie mieszaj zbyt długo. Przygotowaną mieszankę rozlej do trzech foremek o pojemności ok. 150 ml i wstaw do nagrzanego piekarnika na godzinę.

Po tym czasie wyciągnij kremy z piecyka, ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. Godzinę przed podaniem rozgrzej w piekarniku grill do temp. 200°. Wyciągnij z lodówki kremy i wierzch każdego posyp łyżeczką cukru trzcinowego. Wstaw na 6–10 sekund na najwyższą półkę w piecyku. Następnie ostrożnie wyciągnij i postaw w chłodnym, suchym miejscu do wystudzenia. Z cukru powinna zrobić się chrupiąca skorupka. Krem najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.


Komentarze

Podobne przepisy