Crème vichyssoise - chłodnik porowy

Crème vichyssoise - chłodnik porowy

  • 01:30
  • 8 porcji
  • 140 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 porów
    • 2 łyżki masła
    • 6 średnich, mączystych, łatwo się rozgotowujących ziemniaków
    • 1,2 l bulionu z kurczaka (najlepiej domowego)
    • 150 ml słodkiej śmietanki kremówki
    • 1 pęczek szczypiorku
    • świeżo zmielony biały pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z porów odcinamy zielone części. Przecinamy wzdłuż na pół, dokładnie płuczemy i kroimy w paski. 

2

Dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE w garnku na rozgrzanym maśle do zeszklenia.

3

Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy i dusimy razem kilka minut.

4

Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min.

5

Lekko ostudzoną zupę miksujemy na gładki krem. Gdy zupełnie wystygnie, mieszamy ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przez min. 6 godz. (można ją zrobić dzień wcześniej). Podajemy zimną w miseczkach, przybraną posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze