Croissanty z domowym budyniem i brzoskwiniami

Croissanty z domowym budyniem i brzoskwiniami

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 op. ciasta francuskiego
    • 1–2 brzoskwinie
    • 1 jajko

    Budyń:

    • 1 i 1/2 szkl. mleka
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 laska wanilii
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wyskrob ziarenka wanilii. Do rondelka przełóż połówki laski wanilii, ziarenka wanilii, cukier, 1 szklankę mleka oraz masło. Całość zagotuj i przecedź.

2

Pozostałe pół szklanki mleka połącz z żółtkami i skrobią ziemniaczaną za pomocą trzepaczki.

3

Dodaj do przecedzonego i lekko gotującego się mleka. Zmniejsz płomień na minimum. Dokładnie wymieszaj całość. Po zagotowaniu się budyniu, zdejmij go z ognia i przestudź.

4

Z ciasta francuskiego wytnij koła, wykorzystując np. talerz.

5

Przekrój koła na 4 części.

6

Pokrój brzoskwinię na średniej grubości półplasterki.

7

Na szerszych krańcach ciasta ułóż brzoskwinie oraz po 1 łyżce budyniu. Zawiń rogaliki.

8

Gotowe rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz je w nagrzanym do 220°C piekarniku (z funkcją góra-dół) przez 25–30 minut do zarumienienia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze