Crostini z pieczonym indykiem i sosem tuńczykowym

Crostini z pieczonym indykiem i sosem tuńczykowym

  • 01:05
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 kromek bułki pszennej
    • 100 g fileta z indyka
    • 170 g tuńczyka w kawałku w zalewie naturalnej
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 80 g majonezu
    • 1/4 cytryny
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 30 g kaparów
    • 1/2 cebuli czerwonej
    • 10 g papryki słodkiej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, mieszanka przypraw do drobi

    Dodatkowo:

    • rękaw do pieczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Indyka przypraw i polej połową oliwy, następnie włóż do rękawa piekarniczego. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170° i wstaw mięso do pieczenia. Nalej wodę na blachę w piekarniku – parująca woda sprawi, że mięso będzie soczyste. Po upieczeniu pozostaw indyka w rękawie do ostygnięcia. Następnie pokrój mięso na plasterki i odłóż.

Rada: Nigdy nie wyjmuj mięsa z pieczenia lub gotowania – pozostaw je w sosie czy płynie do ostygnięcia. Dotyczy to wszystkich mięs, szczególnie drobiu i wołowiny.

Bułkę pszenną pokrój na kromki pod kątem, dekoracyjnie. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Rozłóż kromki pieczywa na blasze i polej lekko oliwą. Wstaw do zrumieniania z obu stron. W tym czasie otwórz puszkę z tuńczykiem i odciśnij z zalewy. Przełóż do miski, dodaj majonez, sok z cytryny i natkę pietruszki. Miksuj razem na gładki sos. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Gotowe grzanki przełóż na półmisek, na każdą kromkę nałóż pieczonego indyka. Łyżką rozsmaruj na mięsie sos tuńczykowy. Do dekoracji kanapek wykorzystaj krążki cebuli. Obok ułóż owoce kapara i listek natki pietruszki. Brzegi crostini obsyp słodką papryką w proszku.


Komentarze

  • 2014-11-13 Bartek Pussak

    W weekend gotowanie! :)