Crostini ze szpinakiem, boczkiem, szałwią i serem

Crostini ze szpinakiem, boczkiem, szałwią i serem

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2-4 kromki chleba tostowego jasnego
    • 4 plasterki boczku wędzonego
    • 100 g świeżego szpinaku baby
    • 30 g sera mozzarella lub owczego
    • 1 ząbek czosnku
    • kilka listków szałwii
    • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia szpinaku
    • 4 łyżki oliwy do moczenia chleba tostowego
    • oliwa do polania grzanki przed pieczeniem
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szpinak umyj i osusz. Podsmażaj przez 2 min na 1 łyżce oliwy z oliwek, następnie dodaj rozgnieciony czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw z ognia. Ser pokrój w kostkę. Boczek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z listkami szałwii na patelni bez tłuszczu, aż się zarumieni.

Piekarnik rozgrzej do maksymalnej temperatury. Na płaski talerz wylej kilka łyżek oliwy z oliwek i namocz w niej kromki pieczywa. Włóż je do piekarnika i podpiecz chwilkę, ok. 30 s. Wyjmij i ułóż na nich szpinak, ser, boczek z szałwią. Skrop jeszcze oliwą i grilluj, aż ser zacznie topnieć, a grzanka się rumienić. Podawaj od razu.


Komentarze