Crumble wiśniowe z migdałową kruszonką

Crumble wiśniowe z migdałową kruszonką

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg wiśni
    • 8 łyżek cukru trzcinowego
    • 8 kopiastych łyżek mąki pszennej
    • 75 g masła
    • 100 g migdałów
    • skórka z 1 cytryny
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    • lody waniliowe lub śmietankowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Zacznij od kruszonki. Połącz mąkę pszenną, masło i 6 łyżek cukru.

2

Migdały pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do kruszonki. Wymieszaj.

3

Wiśnie wydryluj.

4

Zetrzyj skórkę cytrynową (tylko żółtą warstwę).

5

Dodaj do wiśni mąkę ziemniaczaną oraz 2 łyżki cukru. Wymieszaj.

6

Wyłóż do kokilek wiśnie i posyp je obficie kruszonką. Najlepsze będą kokilki o średnicy 10 cm. Zapiecz w piekarniku ustawionym na funkcję góra-dół w 200°C. Piecz do zarumienienia się kruszonki, czyli ok. 20-25 minut.

7

Upieczone crumble ostudź przez kilka minut i podawaj z gałką lodów.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze