Cukinia nadziewana mięsem i ryżem

Cukinia nadziewana mięsem i ryżem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • cukinia (ok. 1 kg)
    • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
    • 1 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na półsypko
    • łyżka smalcu
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki śmietany
    • łyżka tartej bułki
    • szklanka wywaru z warzyw
    • sól
    • cukier
    • pieprz ziołowy
    • 2 łyżki posiekanego koperku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cukinie umyć, obrać, przekroić wzdłuż. Wydrążyć pestki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i lekko zrumienić z dodatkiem 1/2 łyżki smalcu.

Ryż wymieszać ze zmielonym mięsem i cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone cukinie wypełnić nadzieniem i ułożyć w niskim, szerokim rondlu. Dodać pozostały smalec, podlać wywarem z warzyw i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.

Po 20–30 minutach cukinie powinny być gotowe. Wówczas dodać do sosu tartą bułkę, koncentrat pomidorowy i w miarę potrzeby trochę wody; zagotować, odstawić, dodać śmietanę i drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ostrożnie, by nie uszkodzić cukinii, wyłożyć potrawę na półmisek, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z dodatkiem ziemniaków i surówek.


Komentarze