Cukiniowe carpaccio z parmezanem, pomidorkami i dressingiem

Cukiniowe carpaccio z parmezanem, pomidorkami i dressingiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 nieduża cukinia
    • garść pomidorów koktajlowych
    • garść rukoli
    • dressing miodowo-musztardowy Tesco finest*
    • 30 g parmezanu
    • sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Cukiniowe carpaccio to świetna, lekka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako zaostrzająca apetyt przystawka. Delikatny smak cukinii, wyrazista rukola i słodkie pomidory połączone aromatycznym dressingiem sprawiają, że ma się ochotę na więcej pysznych smakowitych dań. Warto wykorzystać sezon i cieszyć się doskonałym smakiem świeżych warzyw zamkniętych w pyszną kompozycję.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Wybierając cukinię, warto sięgnąć po młode, jędrne i niezbyt duże okazy - dzięki temu uzyskamy ładne, kształtne plastry.
  • Krojąc cukinię, można sięgnąć po szatkownicę, by uzyskać jak najcieńsze plastry.
  • Parmezanowe płatki najłatwiej uzyskać przy pomocy obieraczki do warzyw.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Cukinię kroimy na bardzo cienkie plastry i rozkładamy jedną warstwą na talerzu.

2

Następnie polewamy dość obficie cukiniowe plastry sosem.

3

Układamy kolejne składniki: pokrojone na połówki pomidory oraz rukolę.

4

Na koniec danie wykańczamy płatkami parmezanu i solą.

5

Najlepiej smakuje serwowane od razu po przygotowaniu.


Komentarze

  • 2016-10-05 aga3103

    Zrobiłam i wszystko zniknęło w mgnieniu oka. Proste, efektowne i bardzo smaczne danie. https://uploads.disquscdn.c... https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-09-30 Anula Wawrzyniak

    O, te placuszki z indykiem wyglądają kusząco. :) I miniquiche. :)
    To dla mnie kolejne dowody na słuszność decyzji o wydzieleniu części ogródka pod uprawę cukinii - tyle przepisów, tyle możliwości... :D :D :D

  • 2016-09-30 Krewetka

    Idealna propozycja na szybki poczęstunek, gdy zjawiają się niespodziewani goście! W kilka ruchów na stole pojawia się chrupiąca i zdrowa sałatka. Ruch pierwszy - nakrycie stołu obrusem, ruch drugi - zapalenie świeczki i nalanie wina, ruch trzeci - błyskawiczne poszatkowanie warzyw i skropienie ich pysznym sosem, ruch czwarty - przysunięcie do stołu tylu krzeseł, żeby starczyło dla każdego gościa. Ruch piąty - wspólny toast i cieszenie się towarzystwem bliskich. Takie bezpretensjonalne chwile bez zbędnego napięcia uwielbiam najbardziej!

  • 2016-09-29 Sławomir Wójcik

    Widzę to tak .Mała włoska restauracja.Stoliki przykryte czerwonym obrusem w drobną kratkę .Na stole czarny, długi talerz na którym ułożono Carpacio. Obok wysokie szklanki ,karafka z wodą i miętą. Obok talerza leży połówka cytryny ,w tle malutka tarka do sera..Obowiązkowo na środku stołu oliwa z oliwek i wazon z ziołami.

  • 2016-09-29 Katarzyna

    Cukiniowe carpaccio podała bym w malutkich okrągłych cukiniach, dresing natomiast w osobno w sosjerce .Obok kieliszki z winem Chardonnay.

  • 2016-09-29 Just a SALAD

    Dziękuję! A ja uwielbiam Wasze przepisy, są niezwykle inspirujące:)

  • 2016-09-29 Małgorzata Piotrowicz

    :) i tak zawsze będzie smaczne :)

  • 2016-09-29 Anula Wawrzyniak

    Cukinię kocham, wielbię i hoduję u siebie namiętnie. :) Robię z niej zapiekanki, leczo, sos słodko-kwaśny, nawet dżemy... ale carpaccio do tej pory robiłam jedynie z buraków. :) Uzupełniłabym to danie nasionami CHIA (w Tesco jest spoooora półka z takimi cudami, warto zajrzeć), pieprzem kolorowym (uwielbiam ostre dania) i ociupinką koperku siekanego tak drobno, jak się da. :) Oczywiście z własnego ogródka. :) Rukolę można zastąpić roszponką lub jarmużem (moja nowa miłość). A później... to już tylko jeść! :)

    Aha, świetnie by to wyglądało podane na wielkim liściu sałaty - taki talerz, który potem można skropić dressingiem Tesco i zjeść. :D

  • 2016-09-29 Just a SALAD

    Tak się składa, że takie danie już kiedyś przygotowałam, więc opowiem jak je podałam:) Żółtą, młodą cukinię prosto z krzaka pokroiłam na plasterki i wyłożyłam ją dookoła, na kwadratowym białym talerzu. W środku rukola polana dressingiem, pomidorki koktajlowe oraz parmezan starty na tarce o małych oczkach. Całość przyozdobiłam jadalnymi kwiatami, które znalazłam u mamy w ogródku - ogórecznik, nasturcje, bratki... Tak przygotowane carpaccio zaserwowałam na drewnianym stole, na bawełnianej serwecie w kwiaty. Stół przyozdobiłam dodatkowo gałązką zerwaną z krzaka borówki. https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-09-29 Magdalena Mogilnicka

    Cukiniowe talarki ułożyłabym na dużym półmisku, całość udekorowałabym dodatkowo kwiatami przygotowanymi z plasterków cukinii. Użyłabym dodatkowo żółtych i pomarańczowych pomidorów koktajlowych. Wszystko stworzyłoby ładny efekt wizualny. Dodatkowo posypałabym danie pestkami słonecznika i dynii.