Cukiniowe carpaccio z parmezanem, pomidorkami i dressingiem

Cukiniowe carpaccio z parmezanem, pomidorkami i dressingiem

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 nieduża cukinia
    • garść pomidorów koktajlowych
    • garść rukoli
    • dressing miodowo-musztardowy Tesco finest*
    • 30 g parmezanu
    • sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Cukiniowe carpaccio to świetna, lekka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako zaostrzająca apetyt przystawka. Delikatny smak cukinii, wyrazista rukola i słodkie pomidory połączone aromatycznym dressingiem sprawiają, że ma się ochotę na więcej pysznych smakowitych dań. Warto wykorzystać sezon i cieszyć się doskonałym smakiem świeżych warzyw zamkniętych w pyszną kompozycję.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Wybierając cukinię, warto sięgnąć po młode, jędrne i niezbyt duże okazy - dzięki temu uzyskamy ładne, kształtne plastry.
  • Krojąc cukinię, można sięgnąć po szatkownicę, by uzyskać jak najcieńsze plastry.
  • Parmezanowe płatki najłatwiej uzyskać przy pomocy obieraczki do warzyw.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Cukinię kroimy na bardzo cienkie plastry i rozkładamy jedną warstwą na talerzu.

2

Następnie polewamy dość obficie cukiniowe plastry sosem.

3

Układamy kolejne składniki: pokrojone na połówki pomidory oraz rukolę.

4

Na koniec danie wykańczamy płatkami parmezanu i solą.

5

Najlepiej smakuje serwowane od razu po przygotowaniu.


Komentarze

  • 2016-10-06 Monika ze Smacznej Strony

    Cukiniowe carpaccio przypadło Wam do smaku :) Dziękujemy za wszystkie pyszne komentarze. Kto w tym tygodniu zachwycił nas podaniem cukiniowej przekąski? Dowiecie się już wkrótce! Ze zwycięzcami skontaktujemy się mailowo. A nasi blogerzy nie przestają Pięknie Podawać :) Zobaczcie, co przygotowali na kolejny tydzień Pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

  • 2016-10-05 aga3103

    Zrobiłam i wszystko zniknęło w mgnieniu oka. Proste, efektowne i bardzo smaczne danie. https://uploads.disquscdn.c... https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-09-30 Anula Wawrzyniak

    O, te placuszki z indykiem wyglądają kusząco. :) I miniquiche. :)
    To dla mnie kolejne dowody na słuszność decyzji o wydzieleniu części ogródka pod uprawę cukinii - tyle przepisów, tyle możliwości... :D :D :D

  • 2016-09-30 Krewetka

    Idealna propozycja na szybki poczęstunek, gdy zjawiają się niespodziewani goście! W kilka ruchów na stole pojawia się chrupiąca i zdrowa sałatka. Ruch pierwszy - nakrycie stołu obrusem, ruch drugi - zapalenie świeczki i nalanie wina, ruch trzeci - błyskawiczne poszatkowanie warzyw i skropienie ich pysznym sosem, ruch czwarty - przysunięcie do stołu tylu krzeseł, żeby starczyło dla każdego gościa. Ruch piąty - wspólny toast i cieszenie się towarzystwem bliskich. Takie bezpretensjonalne chwile bez zbędnego napięcia uwielbiam najbardziej!

  • 2016-09-29 Sławomir Wójcik

    Widzę to tak .Mała włoska restauracja.Stoliki przykryte czerwonym obrusem w drobną kratkę .Na stole czarny, długi talerz na którym ułożono Carpacio. Obok wysokie szklanki ,karafka z wodą i miętą. Obok talerza leży połówka cytryny ,w tle malutka tarka do sera..Obowiązkowo na środku stołu oliwa z oliwek i wazon z ziołami.

  • 2016-09-29 Katarzyna

    Cukiniowe carpaccio podała bym w malutkich okrągłych cukiniach, dresing natomiast w osobno w sosjerce .Obok kieliszki z winem Chardonnay.

  • 2016-09-29 Just a SALAD

    Dziękuję! A ja uwielbiam Wasze przepisy, są niezwykle inspirujące:)

  • 2016-09-29 Monika ze Smacznej Strony

    Aniu, też kochamy i wielbimy cukinię :) Mamy na to dowody... tzn. przepisy, gdybyś była zainteresowana https://www.tesco.pl/smaczn...

  • 2016-09-29 Monika ze Smacznej Strony

    Just a salad... napiszę krótko :) uwielbiamy Twoje zdjęcia! Mnóstwo w nich smaku.

  • 2016-09-29 Monika ze Smacznej Strony

    Piękna kompozycja, a może przygotujesz takie carpaccio w zaciszu swojej kuchni i podeślesz nam zdjęcie?