Cukrowe jajko na twardo

Cukrowe jajko na twardo

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Plastyczne masy cukrowe:

    • 125 g  białej
    • 60 g  żółtej
    • po 30 g różowej, niebieskiej i buraczkowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Żółtą i białą masę cukrową podziel na dwie równe części. Z żółtych kawałków uformuj kule. Następnie otocz je delikatnie lekko spłaszczonymi kawałkami białej masy. Z białej masy otaczającej żółtą kulkę uformuj jajko. Nie ściskaj zbyt energicznie, żeby nie zdeformować żółtej masy w środku.

2

Rozwałkuj cienko kolorowe masy i powycinaj z nich kółka różnej wielkości, które następnie naklej na cukrowe jajko. Jeżeli masa nie chce się przyklejać, bo jajko za bardzo wyschło, posmaruj je dowolnym bezbarwnym alkoholem, to przywróci na krótką chwilę kleistość powierzchni.

3

Ozdobione jajko przekrój w dowolnym miejscu ostrym nożem.


Komentarze