Curry z fasolką

Curry z fasolką

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g fasolki szparagowej 
    • 1 cebula czerwona 
    • 3 pomidory 
    • 2 ziemniaki 
    • 40 ml oleju 
    • 300 ml wody 
    • 40 g masła 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 2 łyżeczki curry 
    • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 
    • 4 gałązki kolendry 
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i cebulę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę wielkości 1cm.

2

W szerokim rondlu podgrzej olej i podsmaż powoli cebulę i czosnek. Uważaj, by się nie zrumieniły. Warto od razu przyprawić warzywa solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodaj pokrojoną fasolkę i ziemniaki. Wszystko razem podsmaż.

3

Dosyp przyprawę curry w proszku i ostrą mieloną paprykę. Wymieszaj ze smażonymi warzywami. Podsmażone przyprawy, takie jak curry, dają więcej aromatu.

4

Pomidory pokrój w podobną kostkę, co ziemniaki i dodaj do rondla. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, aż pomidory puszczą sok. Całość zalej wodą i dodaj po jednej gałązce kolendry i natki. Duś przez kolejne 15 min. To wystarczy, aby warzywa zmiękły, a sos zgęstniał.

5

Na koniec dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Do curry z warzywami dodaj masło. Pokrój natkę oraz kolendrę w paseczki i dodaj do już gotowego dania. W tym momencie nie gotuj już warzyw. Pozwoli to ziołom zachować ich aromat i świeżość. Nałóż warzywa na półmisek, a do dekoracji wykorzystaj listki kolendry.
 


Komentarze