Ćwiartki kurczaka w glazurze miodowo - pomarańczowej

Ćwiartki kurczaka w glazurze miodowo - pomarańczowej

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ½ opakowania Mixu sałat Royal Tesco
    • 2 ćwiartki z kurczaka
    • 2 pomarańcze
    • 3 łyżki miodu
    • 5 ząbków czosnku
    • 4 papryczki chilli suszone lub świeże (drobno pokrojone)
    • 1 łyżeczka ostrej musztardy
    • ½ łyżeczki tymianku suszonego
    • 7 łyżek oliwy
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj glazurę: wyciśnij do miseczki sok z 1 pomarańczy, dodaj miód, zmiażdżone ząbki czosnku, chilli, musztardę, tymianek. Wymieszaj wszystko razem i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Kurczaka oczyść, umyj, osusz i natrzyj solą. Następnie: posmaruj każdą ćwiartkę z kurczaka grubą warstwą glazury i wyłóż na folię lub blachę do pieczenia. Kurczaka w glazurze zapiekaj w temperaturze 180° przez ok. 40 – 45 min, co 15 min nakładając na kurczaka kolejne warstwy glazury (najlepiej za pomocą specjalnego pędzelka).

Przygotuj sos do sałatki:  oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj sól i pieprz, a następnie wszystko wymieszaj. Do miski wsyp mieszankę sałat i polej ją przygotowanym sosem. Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy.

Upieczonego kurczaka podawaj z sałatką.


Komentarze