Ćwiartki kurczaka w sosie z pomarańczy

Ćwiartki kurczaka w sosie z pomarańczy

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 ćwiartki z kurczaka
    • 4 pomarańcze
    • 100 g masła
    • ½  łyżeczki chilli w proszku
    • ½  łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka imbiru
    • ½  łyżeczki kolendry
    • ½  łyżeczki mielonego kminku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Wymieszaj ze sobą przyprawy: imbir, chilli, gałkę muszkatołową, kolendrę i kminek, następnie natrzyj nią dokładnie mięso. Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Masło roztop w garnuszku, a następnie dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszaj i nie gotuj.

Czwartą pomarańczę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż ćwiartki kurczaka do naczynia żaroodpornego, zalej masłem z sokiem pomarańczowym i obłóż całość pokrojoną na kawałki pomarańczą.

Zapiekaj przez ok. 1 godz. w temperaturze 180°. Co ok. 15, 20 min podlewaj mięso tłuszczem z pieczenia. Jeżeli skórka zacznie mocno brązowieć, zmniejsz temperaturę do 140 i piecz dłużej o ok. 15 - 30 min.

Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub tylko ciemnym pieczywem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze