Cykoria pieczona w soku mandarynkowym

Cykoria pieczona w soku mandarynkowym

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 niewielkie cykorie
    • 4 duże mandarynki
    • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
    • 1/3 szkl. czarnych oliwek z zalewy
    • 1/2 łyżeczki czarnuszki
    • 1 łyżka oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cykorie umyj i obierz z brzydkich liści. Skróć nieco głąby i przekrój wszystkie cykorie wzdłuż na pół. Wyciśnij sok z mandarynek i wymieszaj go z cukrem trzcinowym.

2

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż w nim połówki cykorii, przekrojoną stroną do góry. Polej całość sokiem oraz dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać kawałki miąższu z mandarynek.

3

Wierzch posyp czarnuszką i oliwkami. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Potrawa będzie gotowa, kiedy cykoria zmięknie i lekko się zrumieni.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze