Cykoria pod beszamelem

Cykoria pod beszamelem

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 cykorie
    • 100 g masła
    • 125 ml gęstej śmietany 18%
    • 2 łyżki mąki
    • 1/2 szkl. mleka
    • 150 g startego sera żółtego
    • por (5 cm białej części)
    • 2 łyżki oleju
    • gałka muszkatołowa
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki, a następnie dodaj go do sosu. Dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj cykorię: umyj, przekrój na pół i usuń głąb, jeśli chcesz (jest on gorzki). Umyte i osuszone cykorie pokrój na ćwiartki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem (ok. 1 łyżka) i ułóż cykorie jedną obok drugiej. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone cykorie zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące, np. z ziemniaczanym puree z koperkiem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze