Cykoria z wędzonym łososiem na sałatce z rzodkiewki

Cykoria z wędzonym łososiem na sałatce z rzodkiewki

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 pęczek rzodkiewki
    • 1 cykoria
    • 1 cytryna
    • 100 g łososia wędzonego
    • 50 g kwaśnej śmietany
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/2 pęczka koperku
    • Sałata do dekoracji np. roszponka
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rzodkiewki umyj i obierz. Pokrój w równe cienkie paseczki. Odłóż kilka gałązek szczypiorku i koperku do dekoracji, a resztę posiekaj. Rzodkiewkę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i rzodkiewką, dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj kwaśną śmietanę. Sałatkę dobrze wymieszaj.

Umyj liście cykorii. Rozłóż na półmisku cztery rzędy po dwa liście, aby nachodziły na siebie, tworząc kształt łódki.
Wypełnij liście sałatką, a następnie na każdą porcję połóż kawałek wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososia.

Cytrynę przekrój na ćwiartki i udekoruj nią potrawę. Pozostały szczypiorek pokrój na długie kawałki i ułóż na łososiu. Polecamy jeszcze dodać na półmisek kilka listków sałaty, np. roszponki, która doskonale pasuje do wędzonego łososia i cykorii. Smacznego!


Komentarze