Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 50 g drożdży
    • 1/4 l mleka
    • 100 g masła
    • 1/2 łyżki cukru
    • 2 jajka
    •  szczypta soli
    • 450–500 g mąki

    Nadzienie:

    • 50 g masła
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżeczki cynamonu
    • 1 jajko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Letnie mleko wlej do miski z pokruszonymi drożdżami i wymieszaj na jednolitą masę. Na słabym ogniu rozpuść masło w rondelku i przestudzone wlej do miski z rozpuszczonymi drożdżami. Dodaj szczyptę soli, cukier jajko i przesianą mąkę. Przez cały czas mieszaj.

Gdy ciasto będzie bardzo gęste, zacznij je zagniatać rękami. Kiedy ciasto będzie już elastyczne, przykryj je ścierką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj na niej ciasto, nadając mu kształt prostokąta.

Zrób nadzienie: utrzyj miękkie masło z cukrem i cynamonem. Posmaruj rozwałkowane ciasto masą cynamonową. Zwiń je w rulonik i pokrój w krążki o grubości 2 cm. Blachę wyłóż pergaminem i połóż na niej ślimaczki. Zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Roztrzep jajko i posmaruj nim ślimaczki. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Następnie około 10 minut piecz ślimaczki na środkowym poziomie piekarnika.


Komentarze