Cynamonowy pilaw z ryżu basmati z suszonymi morelami, prażonymi orzechami laskowymi

Cynamonowy pilaw z ryżu basmati z suszonymi morelami, prażonymi orzechami laskowymi

  • 02:30
  • 6 porcji
  • 290 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g ryżu basmati
    • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 łyżki masła
    • 1 duża biała cebula
    • 1 duża laska cynamonu
    • 900 ml bulionu jarzynowego
    • 200 g suszonych moreli
    • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
    • 150 g orzechów laskowych
    • 150 g listków świeżego szpinaku baby
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ryż zalewamy w garnku zimną wodą, odstawiamy na min. 1 godz. Odcedzamy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, aż woda z płukania będzie prawie całkiem przezroczysta. Zostawiamy na sicie do odcieknięcia.

2

W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy cynamon i bardzo drobno posiekaną cebulę. Należy ją zeszklić, nie dopuszczając do zrumienienia. Wsypujemy ryż i mieszając, smażymy, aż ziarenka staną się szkliste. 

3

Wlewamy odcedzony, gorący bulion.

4

Dodajemy przekrojone na pół morele i skórkę pomarańczową, zagotowujemy, zmniejszając ogień, i gotujemy nie mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn (uważamy, by się od spodu nie przypalił). Garnek przykrywamy i przekładamy do nagrzanego do 100˚C piekarnika na ok. 15 min.

5

Kotlety delikatnie rozbijamy, oprószamy pieprzem i solą, wkładamy na patelnię na rozgrzane masło. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia na średnim ogniu, bacząc, by nie przypalić masła. Kotlety zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i wkładamy do ciepłego piekarnika.


Komentarze