Cytrynowa babka piaskowa

Cytrynowa babka piaskowa

  • 01:20
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 175 g miękkiego masła
    • 4 jajka
    • 100 g mąki pszennej
    • 200 g mąki ziemniaczanej
    • 175 g cukru
    • 0,5 opakowania cukru waniliowego
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
    • sok z 1 cytryny
    • łyżeczka masła i łyżka mąki do przygotowania formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Średnią formę do babek posmaruj masłem i obsyp mąką.

Oba rodzaje mąki połącz i przesiej przez sitko. Oddziel żółtka od białek. Do miski wrzuć miękkie masło, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ucieraj, dodając kolejno żółtka. Następnie dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj i dalej ucieraj, powoli dodając mąkę. Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj ją z masą.

Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 165° na ok. 1 godzinę.

Aby sprawdzić czy babka jest upieczona, wbij w nią długi, cienki patyczek. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy, babka jest gotowa.


Komentarze