Cytrynowiec

Cytrynowiec

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 3/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    • 1 kostka masła
    • sok z 3 cytryn
    • 2 op. budyniu śmietankowego
    • 250 g śmietany tortowej

    Ponadto:

    • herbatniki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier oraz po jednym żółtku – wszystko ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Ciasto piec 30 min w 180°C. Budynie ugotować w 2 szkl. wody. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i sokiem. Dodać ubitą śmietanę. Masę rozsmarować na cieście. Na wierzch ułożyć herbatniki i polać polewą.


Komentarze

Podobne przepisy