Czarne crostini z ricottą i pikantnym dżemem pomidorowym

Czarne crostini z ricottą i pikantnym dżemem pomidorowym

  • 02:00
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 ml mleka
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 100 ml wody w temperaturze pokojowej
    • 10 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 320 g mąki pszennej
    • odrobina czarnego barwnika w żelu lub proszku
    • 200 g ricotty
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • 1 papryczka chili
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • pieprz
    • odrobina oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Małe, chrupiące kanapeczki z domowej, czarnej bagietki, ze słodko-pikantnym dżemem pomidorowym i łagodną ricottą, to doskonały "finger food" na halloweenowe przyjęcie! Tak pyszne, że aż strach!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mleko, masło i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie przelewamy do dużej miski (jeśli wyrabiamy ciast mikserem, to do misy miksera), dodajemy wodę i studzimy całość do temperatury 42 stopni.

Dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy sól oraz około 80 g mąki. Mieszamy, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, pod koniec wyrabiania dodając czarny barwnik. Ciasto wciąż będzie bardzo klejące, ale takie właśnie ma być.

Czystą miskę smarujemy oliwą, przekładamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto delikatnie przekrawamy nożem na pół (nie zagniatamy ciasta!) i z każdej połówki delikatnie formujemy podłużne bagietki, które następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Bagietki nacinamy delikatnie w kilku miejscach, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni. Skrapiamy piekarnik odrobiną wody i wkładamy blachę z bagietkami. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż będą ładnie przyrumienione z wierzchu.

Gotowe bagietki studzimy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dodajemy posiekane chili, cukier i pieprz i gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ostudzone bagietki kroimy na kromki. Każdą kromkę skrapiamy odrobiną oliwy, ponownie układamy je na blaszce i podpiekamy, aż będą lekko chrupiące. Na każdą grzankę nakładamy łyżeczkę ricotty i pikantnego dżemu pomidorowego.

Najlepiej smakują na ciepło.


Komentarze