Czarne krakersy z dipem z koziego sera i dipem żurawinowym

Czarne krakersy z dipem z koziego sera i dipem żurawinowym

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g mąki
    • 100 g smalcu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 100 ml mleka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • odrobina czarnego barwnika w żelu lub proszku

     

    • 150 g koziego twarożku
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka czarnuszki
    • sól
    • pieprz

     

    • 1 szklanka świeżej żurawiny
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 3 goździki
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
    • olej
    • cukier (do smaku)
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Krakersy to standardowa imprezowa przekąska. Jak nadać jej halloweenowego klimatu? Wystarczy zafarbować je na czarno i podać z krwiście czerwonym dipem! Można chrupać przez całą noc!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę, smalec, sól, mleko i proszek do pieczenia zagniatamy razem. Pod koniec dodajemy czarny barwnik. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy krakersy i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (aż brzegi krakersów zaczną się rumienić). Studzimy na kratce.

Kozi twarożek mieszamy z jogurtem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przekładamy do miseczki i posypujemy wierzch czarnuszką.

Goździki kruszymy w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy goździki, cynamon i imbir. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy, aż lekko się zrumienią.

Żurawinę lekko rozdrabniamy w malakserze (dzięki temu nie będzie strzelać i pryskać na patelni) i dodajemy do pozostałych składników. Podsmażamy na małym ogniu, aż żurawina się rozpadnie. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Lekko studzimy, przekładamy do malaksera i miksujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (można nie miksować wcale). Przekładamy do miseczki.

Krakersy podajemy z dipami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze