Czarny makaron z dynią i mleczkiem kokosowym

Czarny makaron z dynią i mleczkiem kokosowym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. pokrojonej dyni
    • 800 ml mleczka kokosowego
    • skórka z 1 cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka chili
    • 4 łyżki tartego parmezanu + ser do podania
    • 2 łyżki oliwy extra vergine
    • 250 g czarnego makaronu z sepią
    • świeży tymianek do dekoracji
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż chwilkę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę i pozbawioną pestek papryczkę chili. Dodaj dynię i mleczko. Zetrzyj skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Gotuj do momentu, aż sos zyska odpowiednią gęstość, a dynia stanie się miękka. Często mieszaj sos, ponieważ mleczko kokosowe łatwo przywiera do dna patelni. Dodaj parmezan oraz przypraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron według opisu na opakowaniu. Makaron podawaj z sosem. Danie udekoruj startym serem i świeżym tymiankiem.


Komentarze