Czekoladowa panna cotta z sosem wiśniowym

Czekoladowa panna cotta z sosem wiśniowym

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 ml śmietany kremówki
    • 50 ml mleka
    • 50 g czekolady deserowej
    • 2 łyżeczki kakao
    • 2 płaskie łyżki cukru
    • 1 łyżeczka żelatyny

    Sos:

    • 200 g mrożonych wiśni
    • 2 łyżki miodu
    • 1/2 łyżeczki kardamonu
    • 70 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Śmietanę wymieszaj z cukrem i mlekiem w małym garnuszku. Możesz je lekko podgrzać.

2

Czekoladę zetrzyj na tarce, a żelatynę zalej łyżką wody.

3

Czekoladę, żelatynę i kakao dodaj do śmietanki. Postaw garnek na bardzo małym ogniu. Mieszając, poczekaj, aż czekolada i żelatyna całkiem się rozpuszczą. Uważaj, by nie dopuścić do zagotowania lub nawet przegrzania masy.

4

Przelej masę do silikonowych foremek w kształcie serca. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego stężenia (może to potrwać do 4 godzin).

5

Wiśnie zagotuj z miodem, kardamonem i wodą. Gotuj chwilę na małym ogniu. Kiedy zmiękną, zmiksuj je blenderem na gładką masę.

6

Przed podaniem wyciągnij deser z foremek i polej wystudzonym sosem wiśniowym.


Komentarze