Czekoladowe cupcakes na wiśniówce z kremem mascarpone i dżemem wiśniowym

Czekoladowe cupcakes na wiśniówce z kremem mascarpone i dżemem wiśniowym

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 480 g mąki
    • 400 g cukru
    • 100 g gorzkiego kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 100 ml wiśniówki
    • 150 ml mleka 3,2%
    • 150 ml wody
    • 150 ml oleju rzepakowego
    • 200 g miękkiego masła
    • 400 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
    • 100-150 g cukru pudru (do smaku)
    • 100 g dżemu wiśniowego niskosłodzonego
    • 1 łyżka wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Potwornie pyszne i strasznie ładne! Czekoladowe muffiny ze sporym dodatkiem wiśniówki i kremem z mascarpone skąpanym w wiśniowym żelu to deser, któremu nie można się oprzeć (nie tylko w Halloween!)

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy w dużej misce. Osobno mieszamy wiśniówkę, mleko, wodę i olej. Do suchych składników wlewamy mokre i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W międzyczasie ucieramy masło, dodając do niego cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ucieramy, aż składniki się połączą. Uwaga! Jeśli krem się zważy, należy ustawić miskę w kąpieli wodnej i podgrzewać, stale miksując, aż krem nabierze jednolitej konsystencji, a następnie zdjąć miskę znad parującej wody i ostudzić, wkładając do pojemnika z lodem lub zimną wodą (inaczej ciepło miski będzie dalej rozpuszczać krem).

Na ostudzone muffiny, przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy krem i wkładamy babeczki do lodówki, aby krem stwardniał.

W międzyczasie przekładamy do rondelka dżem, dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, aż dżem nabierze płynnej konsystencji. Studzimy, aby dżem nie był gorący, ale wciąż miał płynną konsystencję i ostrożnie nakładamy odrobinę dżemu na schłodzony krem. Babeczki należy wyjąć z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem.


Komentarze