Czekoladowe jajeczko

Czekoladowe jajeczko

  • 01:10
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 3 puste w środku czekoladowe jajka
    • 125 ml pełnego mleka
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • 3 łyżki dżemu morelowego
    • 40 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1,5 łyżeczki żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Maczając nóż w gorącej wodzie, odetnij czubki czekoladowych jajek mniej więcej na 3/4 ich wysokości.

2

Mleko wymieszaj ze śmietanką i krótko zagotuj. Wymieszaj z cukrami i żelatyną. Żelatyna musi się dokładnie rozpuścić, w razie potrzeby podgrzej trochę płyn, ale nie zagotuj. Kiedy żelatyna się rozpuści, wystudź płyn. Zanim całkowicie stężeje, rozlej do czekoladowych jajek ustawionych na kieliszkach. Całość wstaw do lodówki. Kiedy masa będzie tężeć w lodówce, przetrzyj dżem przez sitko.

3

W stężałej masie zrób łyżeczką niewielkie dołki i wypełnij je przetartym dżemem morelowym.


Komentarze