Czekoladowe myszki

Czekoladowe myszki

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 gałki lodów czekoladowych 

    składniki do przygotowania „myszki”:

    • biszkopty (małe opakowanie)
    • draże śmietankowe, kakaowe i kolorowe
    • wiórki kokosowe
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • ½ szklanki cukru pudru
    • ½ tabliczki czekolady
    • 3 łyżki mleka
    • pisaki cukrowe (do przygotowania wąsów)

    dekoracja:

    • groszki
    • bita śmietana
    • truskawki
    • orzechy w czekoladzie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciemne uszy myszki: w garnuszku, na wolnym ogniu roztop czekoladę z 3 łyżkami mleka (nie gotuj). Biszkopty zanurz w roztopionej czekoladzie i posyp je wiórkami z czekolady. Poczekaj, aż czekolada zastygnie.

Przygotuj jasne uszy myszki: w garnuszku, na wolnym ogniu rozpuść cukier w soku z cytryny. Podgrzewaj przez ok. 5 min. Biszkopty zanurz w lukrze i posyp je wiórkami kokosowymi. Możesz przygotowywać też polewy w innym kolorze (np: sok z malin zabarwi polewę na czerwono). Odczekaj, aż polewa zastygnie.

Korzystając z dodatków udekoruj gałki lodów tak, aby przypominały myszki. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem dobrze schłodzić lody, by nie roztopiły się podczas dekorowania.


Komentarze