Czekoladowe ptysie

Czekoladowe ptysie

  • 01:40
  • 5 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka wody
    • 3 łyżki masła lub margaryny
    • 5 dużych jaj
    • przyprawy: sól

    Dekoracja:

    • cukrowa posypka
    • lentilki
    • 1 opakowanie polewy czekoladowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę przesiej przez sitko. W dość wysokim rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli, a następnie wsyp mąkę i rozcieraj, aż znikną wszystkie gródki.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia i zrobi się szkliste, zdejmij rondelek z ognia i ostudź. Następnie wbij do masy po kolei po jednym jajku, cały czas ucierając. Masa powinna być gładka i miękka (możesz dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia).

Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką do papilotków do wypieków, do 1/3 lub 2/3 wysokości. Piecz przez 20 - 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° (nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 min, gdyż tak delikatne ciasto gwałtownie opadnie). Po ok. 20 min otwórz na chwilkę piekarnik i wypuść z niego nagromadzoną parę, a następnie zamknij i dosusz ptysie jeszcze przez ok. 15 – 18 min w temperaturze ok. 170°. Wyjmij, lekko przestudź i polej czekoladą (gotową polewą z gorzkiej czekolady z woreczka). Na koniec posyp babeczki posypką, a na środek połóż kolorową lentilkę. Tak przygotowane ptysie cudownie udekorują świąteczny stół.

Z podanych składników przygotujesz ok. 15 ptysiów.


Komentarze