Czekoladowe rożki z sorbetem

Czekoladowe rożki z sorbetem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    • 15 ml śmietanki kremówki
    • 50 g twarożku
    • 20 g masła
    • 250 g mrożonych truskawek
    • 30 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do metalowej miski wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Wstaw miskę z czekoladą do gorącej kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Delikatnie mieszając, poczekaj, aż czekolada się rozpuści i wyciągnij ją z kąpieli. Kiedy czekolada lekko przestygnie, dodaj masło i delikatnie wymieszaj. Czekoladę wlej do mocnego woreczka.

2

Obetnij sam koniuszek narożnika woreczka wypełnionego czekoladą. Na papierze do pieczenia lub folii narysuj czekoladą dwanaście jednakowych trójkątów. 

3

Kiedy kontury trójkątów lekko stężeją, wypełnij środki. W międzyczasie możesz zanurzać woreczek z czekoladą w ciepłej wodzie, wtedy czekolada nie zamieni się w słodką grudę.

4

Z papieru do pieczenia zagnij podstawkę do zlepienia rożków i ułóż w niej leżący ostrosłup z zastygniętych trójkątów. Leżące brzegi zlep płynną czekoladą. Następnie obróć rożek na bok i zlep trzecią krawędź.

5

Zamrożone truskawki zmiksuj z cukrem i twarożkiem. Powstały sorbet nałóż do czekoladowych rożków i natychmiast podawaj.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze